فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1393)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه قارون صفحات 3-28
    خالی ماندن ظرفیتهای کاردانی و کارشناسی در دو سال گذشته از سوی مسئولان نظام آموزش عالی، نشانگر پیروی از الگوی نامناسب توسعه آموزش عالی و بیانگر اتلاف منابعی است که از چند عامل ناشی شده است. بیان این حقایق از سوی مسئولان نظان آموزش عالی و تداعی نتایج پژوهشهای انجام شده در ده سال قبل در موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی، ما را برآن داشت تا با مروری بر آن نتایج و اشارهای به حقایق موجود، این حقیقت را واکاوی و برای توجه به روندها و اعتماد و دقت در کاربست نتایج پژوهشها، دوباره توصیه هایی را بیان کنیم. این بررسی نشان داد که اولین و بارزترین انحراف صورت گرفته در سیاستهای توسعه بخش، گسترش بی رویه جریان های موازی آموزش عالی دولتی حضوری بدون رعایت ساختار پیشنهادی بر حسب گروه و مقطع و اثربخشی ضعیف دوره های علمی کاربردی است. پس از آن، عدم حمایت عملی از دوره های تحصیلات تکمیلی در قطبهای کیفی آموزش عالی، ابقای تمرکز و مداخله غیر عادی، مسیرهای موازی با عملکرد فراقانونی و تداخل در وظایف، فقدان یک نظام ارزشیابی کیفیت و اعتباربخشی آموزش عالی در سطح ملی است و تداوم روندهای نامطلوب توسعه بخش خصوصی، همچنان مانع تحقق نقش کارا و رقابتی آنها در قالب یک الگوی نخبهگرای پاسخ گو به نیازهای توسعه پایدار است. در پایان، اصول کلی توسعه ظرفیت متوازن و کارآمد شرح داده شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، پذیرش، مدیریت منابع، توسعه ظرفیت، نیروی متخصص، کیفیت
  • نغمه عبادی، آرین قلی پور، علی پیران نژاد صفحات 29-52
    در جوامع کنونی مردم سالاری به الزامی برای حکمرانی تبدیل شده است و شهروندان خواهان نقش فزاینده تری در اتخاذ تصمیمات هستند اما باید دانست که مشارکت حداکثری تنها الزام تحقق مردم-سالاری حقیقی نیست بلکه به پیش شرط های دیگری چون اعتماد سیاسی، دانش سیاسی، هنجارپذیری سیاسی مردم سالارانه و شبکه های سیاسی نیاز است. همه این مفاهیم، بازنمای مفهومی با عنوان سرمایه سیاسی است که توانایی شهروندان را برای متاثر ساختن سیستم سیاسی شان افزایش می دهد. بنابراین بهبود کیفیت مردم سالاری نیازمند بهبود سرمایه سیاسی شهروندان است. اولین گام در این راستا، شناسایی عواملی است که بر سرمایه سیاسی تاثیر می گذارند. از این رو، هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر سرمایه سیاسی است. به منظور تحقق این هدف، با دوازده نفر از خبرگان در این حوزه مصاحبه شد و سپس مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل تم، تجزیه و تحلیل شد. نتایج، بیان گر این مهم است که عوامل اثرگذار بر سرمایه سیاسی را می توان در دو بعد کلی دولت و شهروندان جای داد. در حقیقت برای بهبود سرمایه سیاسی هم باید اقداماتی از جانب دولت صورت گیرد و هم اقداماتی از جانب شهروندان.
    کلیدواژگان: مردم سالاری، سرمایه سیاسی، مشارکت سیاسی، دانش سیاسی، هنجارهای سیاسی مردم سالارانه، شبکه های سیاسی
  • مهدی مرتضوی، الهام واحدی صفحات 53-80
    استفاده از ایده شبکه سازی، می تواند ضمن رفع مشکلات حاضر به برانگیختن توانایی های بالقوه موجود در دستگاه ها در زمینه پژوهش کمک کند. نظر به اهمیت این موضوع و عدم تناسب الگوی شبکه های سازمان های تجاری، نیاز به طراحی یک شبکه ارتباطی هماهنگ کننده در زمینه پژوهش های دستگاه های اجرایی کشور به شدت احساس می گردد. لذا در این پژوهش به امکان سنجی و مفهوم سازی شبکه پژوهش های برنامه ریزی و توسعه کشور پرداخته شده است که جامعه آماری مورد بررسی شامل 33 پژوهشکده و موسسه دولتی فعال در این زمینه بودو از پرسشنامه به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. در مفهوم سازی شبکه نیز از روش تطبیقی بین ویژگی های نظریه شبکه با شبکه پژوهشکده ها استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی ها وامکان سنجی صورت گرفته درمطالعه حاضر، حاکی ازآن بود که در بعد ساختاری ومدیریتی، بایستی مدل جدیدی برای اداره پژوهشهای برنامه ریزی وتوسعه کشور تعریف گردد. بنابراین ایجاد یک شبکه همکاری بین سازمانی تحت عنوان «شبکه ملی موسسات ومراکز پژوهشی برنامه ریزی وتوسعه»پیشنهادشد وبا استفاده از نرم افزارتحلیل شبکه اجتماعی (UCINET)مفهوم سازی وسپس پیش نیازها وتمهیدات مورد نیاز برای استقرار شبکه پیشنهادی در قالب اساسنامه ویژه ای توصیف وتبیین گردید.
    کلیدواژگان: روابط سازمانی، شبکه های بین سازمانی، شبکه پژوهشی، پژوهش های برنامه ریزی و توسعه ای، مفهوم سازی شبکه، تحلیل شبکه ای
  • مهدیه سادات خشوعی صفحات 81-98
    هدف این پژوهش بررسی نقش فضیلت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی بر شجاعت اخلاقی حرفه ای کارمندان شرکت مخابرات شهر اصفهان بود. جامعه آماری پژوهش، همه کارمندان شرکت مخابرات اصفهان در سال 1389 بودند که از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 141 نفر برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و شجاعت اخلاقی حرفه ای با پنج بعد: عامل اخلاقی، ارزش های متعدد، تحمل خطرات یا تهدیدها، فراتر رفتن از اطاعت، هدف اخلاقی استفاده شد. داده های حاصل از پرسش نامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی، تحلیل شد. نتایج نشان داد که فضیلت سازمانی با بعد ارزش های متعدد و رفتار شهروندی سازمانی با ابعاد: عامل اخلاقی، ارزش های متعدد، تحمل خطرات یا تهدیدها و فراتر رفتن از اطاعت، رابطه مثبت معنی داری دارد. هم چنین تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که فضیلت سازمانی، بعد فراتر رفتن از اطاعت و رفتار شهروندی سازمانی و ابعاد: عامل اخلاقی، ارزش های متعدد، تحمل خطرات یا تهدیدها و فراتر رفتن از اطاعت را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: فضیلت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، شجاعت اخلاقی حرفه ای، ویژگی های جمعیت شناختی، کارمند
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری، سید محمد زاهدی، محمد پنجایی صفحات 99-124
    هدف اصلی این مقاله، شناسایی عوامل موثر بر استقرار موفق BPR و اولویت بندی این عوامل بوده است. ابتدا با توجه به ادبیات پژوهش، عوامل موثر بر استقرار موفق BPR شناسایی شد. پرسش نامه پژوهش با 66 سوال تهیه و در جامعه آماری پژوهش، شامل کارشناسان و مدیران واحدهای تشکیلات و روش ها در 49 سازمان دولتی شهر تهران که یا مهندسی مجدد فرآیند کسب و کار را پیاده یا حداقل قسمتی از فرآیندها را در سازمان خود باز مهندسی کرده اند، توزیع شد. از 300 پرسش نامه به عنوان حجم نمونه، 191 پرسش نامه تجزیه و تحلیل شد. با استفاده از روش تحلیل عاملی روی متغیرها، عوامل زیر با اولویت یکم تا چهارم حاصل شد: 1. عامل آمادگی برای تغییر، 2. عامل توجه به مشاوران و اطلاعات، 3. عامل بهره وری راهبردی، 4. عامل منابع انسانی الکترونیک.
    کلیدواژگان: مهندسی مجدد فرآیند کسب و کار، بهره وری راهبردی، بخش دولتی، منابع انسانی الکترونیک، آمادگی برای تغییر
  • محمود ارشادی، حمید زرگرپور، علی محمد احمدوند، محمدعلی ارسنجانی صفحات 125-146
    بسیاری از سازمان های پروژه محور در راستای نظام بخشی مدیریت پروژه ها، به استقرار دفتر مدیریت پروژه در سطوح راهبردی سازمان روی آورده اند. تاثیر استقرار چنین واحدی فراتر از محیط پروژه ها بوده و دیگر ابعاد عملکرد کسب و کار سازمان را نیز در بر می گیرد. به رغم ضرورت پژوهش در حوزه ارزیابی اثربخشی دفتر مدیریت پروژه سازمانی، تاکنون چنین پژوهشی در سطح ملی و بین المللی انجام نشده است. در این راستا، پژوهش کاربردی حاضر با رویکرد موردپژوهی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و نظرخواهی از خبرگان در قالب پرسش نامه و جلسات هم اندیشی بهره گیری شد. همچنین برای پیشبرد اهداف پژوهش از یک رویکرد ترکیبی بر مبنای روش فرآیند تحلیل شبکه ای و کارت امتیازی متوازن استفاده شد. یافته های حاصل از اجرای این رویکرد در سازمان مورد مطالعه، به صورت یک نقشه استراتژی و یک چارچوب کمی ارزیابی ارایه شده است. نقشه استراتژی، در واقع ارتباط بین اهداف دفتر مدیریت پروژه سازمانی را از چهار منظر مالی، مشتریان و ذی نفعان، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری نشان می دهد و چارچوب کمی، اثربخشی آن را از منظر ابعاد مذکور و بر مبنای شانزده شاخص کمی که با روش فرآیند تحلیل شبکه ای وزن دهی شده اند، اندازه-گیری می کند. برای انجام ارزیابی، ابتدا هدف گذاری کمی سالیانه در راستای تحقق اهداف اصلی صورت گرفت و پس از سپری شدن یک سال از استقرار دفتر مدیریت پروژه در شرکت مورد مطالعه، میزان دست یابی به آنها با کمک شاخص ها ارزیابی شد. یافته ها حاکی از اثربخشی کلی به میزان 76 درصد و با بیشترین اثربخشی در حوزه فرآیندهای داخلی به میزان 81 درصد بود. در مجموع این پژوهش راهکارهایی عملی برای سازمان ها در ارزیابی اثربخشی دفتر مدیریت پروژه سازمانی ارایه و بستری مناسب برای انجام پژوهش های بیشتر در این زمینه فراهم می کند.
    کلیدواژگان: سازمان پروژه محور، دفتر مدیریت پروژه سازمانی، کارت امتیازی متوازن، تصمیم گیری چندمعیاره
  • محمد جواد حضوری، محمدعلی سرلک، علی اصغر پورعزت، نسرین محمد علی پور صفحات 147-180
    تمایل روزافزون به مباحث مربوط به سازمان های نوظهور و آوازه بسیار آنها، مدیران بسیاری از سازمان های امروزی را به سوی استقرار یکی از انواع آن سوق داد و بسیاری نیز مدعی نیل به موفقیت در ایجاد سازمان های مذکور هستند. وجود شاخص هایی برای تایید یا رد صحت ادعاهای مذکور، یکی از موضوع هایی است که باعث می شود مدیران از نمادینه کردن مفاهیم اجتناب کنند و به سوی نهادینه کردن آنها گام بردارند. سازمان عدالت محور یکی از انواع سازمان های جدید و پرطرفدار کنونی است که در معرض این آسیب قرار دارد. هدف پژوهش حاضر، طراحی الگویی برای ارزیابی میزان استقرار عدالت در سازمان بود که با استفاده از وجوه چهارگانه سازمان در الگوی کارت امتیازی متوازن کاپلان و نورتون تحقق می یافت. در پژوهش حاضر با استفاده از ادبیات پیشین، شاخص های ابعاد عدالت سازمانی استخراج گردید و به طور فرضی، هر یک از ابعاد عدالت سازمانی متناظر با یک منظر از مناظر سازمان در کارت امتیازی (رشد و یادگیری، فراگردهای داخلی، مالی و مشتری) در نظر گرفته شد. سپس برای تعیین اینکه هر یک از شاخص های عدالت به کدام منظر تخصیص یابد، پرسشنامه ای طراحی گردید و در اختیار خبرگان و اساتید رشته مدیریت در دانشگاه های تربیت مدرس، تهران، امام صادق (ع) و پیام نور قرار گرفت. انتخاب اساتید با روش گلوله برفی انجام شد و در نهایت، از بین اساتید منتخب، هجده نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. پس از برگزاری دو دور دلفی و کسب ضریب توافق کندال قابل قبول، اشباع نظری حاصل و چارچوب ارزیابی عدالت سازمانی طراحی گردید. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی توسعه ای، به لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و به لحاظ راهبرد، از نوع دلفی است. همچنین به لحاظ تمرکز بر سازمان ها و ویژگی های سازمان عدالت محور، بر سطح کلان سازمانی دلالت دارد و نتایج حاصل از آن در سطح کلان سازمان، استنادپذیر است.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت بین فردی، عدالت اطلاعاتی و کارت امتیازی متوازن
  • مسعود موسوی، حسین خنیفر صفحات 181-203
    هدف از این پژوهش، تحلیل و تعیین نوع تاثیر عوامل خدماتی گروه خودروسازی سایپا در شهر شیراز بوده است. به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. اطلاعات موردنظر از طریق یک پرسش نامه کیفی جهت تعیین عوامل کلیدی در ارایه خدمات و دو پرسش نامه کمی برای سنجش میزان رضایت مشتریان استخراج شد. همچنین با استفاده از نمونه گیری خوشه ایو بر اساس نواحی شهرداری شیراز، 147 پرسش نامه از شش ناحیه شیراز به طور تصادفی جمع آوری شد. الگوی استفاده شده، تتراکلاس نام دارد که با استفاده از درخت رگرسیونی و تحلیل تشابه قابل ترسیم است. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که عوامل خدماتی ارایه شده توسط شرکت سایپا، به طور خطی و یکسان در رضایت مشتریان نقش ندارند و عوامل، بسته به موقعیت خود اثرات متفاوتی بر مشتریان دارند و هر عامل خدماتی می تواند در هر یک از چهار طبقه الگو قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، خدمات پس از فروش، مدل تتراکلاس، رضایت از خدمات، تحلیل تشابه
|
  • Maasumeh Gharun Pages 3-28
    Vacant capacities in undergraduate education in the past two years، represents following inappropriate development patterns of higher education and waste of resources. To recognize several factors that leads to this، we investigated the results of attached studies in 2001 at institute for research and planning in higher education (IRPHE). Referring to that studies and analyzing relevant information and data، indicates that the first obvious deviation has occurred in sub-systems of public higher education. secondly، the graduate level has not benefiting enough support in quality center of excellence. Also، there is nonessential intervention at macro-level planning and extra-legal operation and interfere with the duties and most serious is the lack of quality assessment and accreditation constitutions. so، there is some outlooks about deviation from development policies mentioned. Meanwhile، considering new paradigm of constant development، higher education must follow a proportional tree dimension pattern with special emphasis on socio-economic sphere and capacities.
    Keywords: capacity development_higher education – management_human resources
  • Naghmeh Ebadi, Aryan Gholipor, Ali Pirannejad Pages 29-52
    Nowadays democracy is essential for governance and citizens want to play increasing roles in policy making. But maximum political participation is not the only factor for the realization of real democracy and other preconditions such as political trust، political knowledge، acceptance of political democratic norms and political networks need. All of these concepts present political capital، which increases the ability of citizens for influencing political systems. Therefore، improving the quality of democracy requires improving political capital and the first step is recognizing influencing factors on this concept. For this purpose، 12 of experts in this field were interviewed and was employed thematic analysis for analyzing data. The results indicate that influencing factors on political knowledge and actions can group in two dimensions: citizens and government. It means for improving political capital governments and citizens، both of them، must do actions.
    Keywords: Democracy, Political capital, Political Knowledge, Political Participation, Political democratic norms, political networks
  • Mahdi Mortazavi, Elham Vahedi Pages 53-80
    Networking can help invoke research potentials existing in organizations، while it resolves the current related problems. Considering the significance of this issue and the improper network pattern of business organizations، a need to design a coordinative communication network for the researches performed in the country’s executive agencies was strongly felt. Thus، this study investigated the feasibility and conceptualization of planning and development researches network. The statistical population included 33 governmental research institutes and agencies working in this field and a questionnaire was used as the instrument to collect the required data. To conceptualize a network، a comparative method between the features of network theory and research institutes’ network was applied. The results achieved by the feasibility study and other studies conducted in this research indicate that a new model should be developed in the structural and managerial domains in order to reorganize the country’s planning and development researches. Therefore، it was suggested that an inter-organizational cooperation network called “National Network of Planning and Development Research Institutes and Centers (UCINET)” be established. Following that، by applying the software for analyzing social networks، UCINET was conceptualized and then، the prerequisites and arrangements for the establishment of the suggested network were explained in the framework of particular instructions.
    Keywords: Organizational Relations, Inter, Organizational Networks, Research Network, Planning, Development Researches, Network Conceptualization, Network Analysis
  • Mahdieh Sadat Khoshouei Pages 81-98
    The aim of this study is to examine the role of organizational virtuousness and organizational citizenship behavior in employees’ professional moral courage. The Statistical population consisted of all employees in the Isfahan Tele Communication in 2011. From this population، 141 employees were selected using simple random sampling. Data was collected through administration of scales of organizational virtuousness، organizational citizenship behavior and professional moral courage with five dimensions including moral agency، multiple values، endures threat، going beyond compliance، moral goal. Data were analyzed with the use of Pearson’s correlation coefficient and hierarchical regression analysis. Results showed that there were significant positive correlations between organizational virtuousness with multiple values، and organizational citizenship behavior with moral agency، multiple values، endures threats and going beyond compliance، Also، hierarchical regression analysis shows that، organizational virtuousness predicts goes beyond compliance and organizational citizenship behavior has predicted moral agency، multiple values، endures threats and going beyond compliance.
    Keywords: Organizational virtuousness, Organizational citizenship behavior, Professional moral courage, Demographic characteristics, Employee
  • Habibollah Taherpour Kalantari, Seyed Mohammad Zahedi, Mohammad Panjaee Pages 99-124
    The main purpose of this paper is identifying factors affecting on BPR implementation، and prioritizing them in public organizations. First، with reviewing literature، were determined factors affecting BPR. The research questionnaire with 66 questions was provided and distributed in Research population (Government agencies in the city of Tehran). By using factor analysis test on research varuables، following factors based on priority were gained: 1) the readiness for change factor 2) Project Management factor 3) strategic productivity factor 4) e-human resources factor.
    Keywords: business process reengineering, strategic productivity factor, public sector, e, human resources
  • Mahmood Ershadi, Hamid Zargarpour, Ali Mohammad Ahmadvand, Mohammad Arsanjani Pages 125-146
    Many small and medium-sized organizations show interest in establishing an enterprise-wide project management office for better project support and organizing project management practices. Implementing an enterprise project management office in project-based organizations affects aspects of organizational performance and provides the ability to achieve goals and objectives. Therefore evaluating the effectiveness of EPMO is undeniably necessary and it`s credibility within an organization is strongly related to its contribution to the overall organizational performance that can be measured by using organizational performance evaluation models. In this case study research an approach is offered to evaluate the balanced effectiveness of enterprise project management office. First، the study conducts an in-depth literature review on Project Management Office. Then the mission of EPMO in the case study company and its strategy map is determined by brain storming to experts. The strategy map provides an holistic view on the goals of EPMO and their relations in organizational context. Also، the assessment framework can be used to assess the level of EPMO effectiveness with 16 weighted indicators. The results of this research provide organizations with useful guidelines to identify its strengths and weaknesses of EPMO and improve its performance.
    Keywords: Project, Based Organization, Enterprise Project Management Office, Balanced Scorecard, Multi, Criteria Decision Making
  • Mohammad Javad Hozoori, Mohammad Ali Sarlak, Ali Asghar Pourezzat, Nasrin Mohammad Alipour Pages 147-180
    Increasing tendencies to the subject of novice organizations and clamorous reputation of these organization has leaded lots of directors of today''s organization to establish one of the kind and so many claim they have succeeded in establishing these organizations. That to confirm or reject the validity of these claims is one of the subjects that causes directors to avoid symbolizing concept and to step forward to institutionalize them. Justice-oriented organization is one of the these current new and popular organizations which is exposed to be damaged. The purpose of this research is to present a new model for evaluating amount of justice deployment in organizations which is attainable by utilizing four perspectives of organization in Kaplan and Norton balanced score card model. Regarding the purpose of this study، this research can be considered as a developmental assessment research. In this study because of pluralism، both qualitative and quantitative approach are applied. To design and explain the model،Delphi method which is a qualitative approach has been used. This research predicates an organizational vast level due to focusing on organizations and characteristic of justice- oriented organization and its result is reliable on vast level.
    Keywords: Organizational Justice, Balanced Score Card, Delphi
  • Masoud Mousavi, Hussein Khanifar Pages 181-203
    Today the automotive industry as one of the high industries and have a lot of income for Owen countries، also each compony have much attention to it. Also attracting the customers، inside and outside the erea of country for automobile companies، have a severe competition for their. The purposes of this research، analysis and evaluation of services element Siapa after sale services in Shiraz. We use two questionnaire to appraisal، by using the classification sampling in 6 area of Shiraz، the data were gathered. In this research by using the regression tree analysis and correspoding analysis figurating the tetra class model. Finding presented empowered when the customer don’t receive the answer.
    Keywords: Customer Satisfaction, After Sales Services, Tetra Class Model, satisfaction of services, correspondence analysis